Striimidemoilun demoblogaus

2019-08-09T16:03:38+03:00

Kesälaman loppumetreillä #Striimivaari® innostui kokeilemaan ja demoilemaan. Ensin kännykkä- ja sitten vähän tuhdimpiakin striimejä kävelylenkeiltä, ja demoiluvaihde kun päälle iski, niin sitten ihan vain istualtaankin:

Tuohon ylle on “upotettu” (embed) tämä Livestream.com-“event”. Upotusmahdollisuus ja -“koodi” löytyy (Livestream.com-)sivun oikean ylänurkan “mutkanuoli”-sharettajan takaa. (Ylläolevan upotuksen sharetusnuolella pääsee jakamaan vain linkkiä.)

Silloin kun sivulla ei ole päällä livelähetystä, upotuksessa näkyy tallennesivu vieritettävine klippivalikoineen. Kun varsinaisella striimisivulla alkaa pyöriä live, sen käynnistäminen myös ylläolevassa upotuksessa mahdollistuu.

Sekä tämä blogaus että sen aiheena oleva striimisivu sekä tuo ylläoleva upotus ovat päivittyneet “projektin edetessä”, mutta striimi(tallentee)t ovat pysyneet sellaisina kuin ne tapahtuivat.

Sunnuntaiaamuna 11.8 klo 10 oli livenä alle 10-minuuttinen demostriimi asiallisen tapahtumastriimauksen komponenteista. Sen tallenne (yksi klippi ylleupotetusta kokonaisestsa striimisivusta) on nyt upotettu tähän alle

Striimi toteutetiin kolmella kameralla, läppärin näytöllä, Sony MCX-500-mikserillä ja muutamalla “alakolmannes”-tekstillä käyttäen LiveU-pilvigrafiikkaa.

Koska “demostudiolähetystä” ei oltu käsikirjoitettu mitenkään, niin siinä sitten unohtui mainita muutama tärkeä juttu, joita on yritetty kiteyttää allaolevaan kuvaan. Usein puhujanpöntössä olevan esitysläppärin näyttö jaetaan, skaalataan ja siirretään pidemmänkin siirtomatkan mahdollistavalla SDI-kaapelilla yleensä yleisön takana sijaitsevalle mikserille. Audiomikseri saattaa olla tarpeen, jos striimaaja itse “mikittää” puhujat ja yleisön. Kuvan langaton kapulamikrofoni voi olla käytössä esimerkiksi yleisökommentoijien äänen saamiseksi mukaan lähetykseen):

Muutama tärkeä striimauskomponentti


Yleensä tapahtumissa äänentoisto on toki hoidettu tilan puolesta, ja ainakin asiallisissa tapahtumapaikoissa striimaaja saa tilan PA-järjestelmän (Public Audio) “summaäänen” striimin ääneksi.

Demostriimi antaaa toivottavasti hieman kuvaa siitä, minkätyyppistä tekniikkaa asiallisessa seminaarityyppisen tapahtuman striimauksessa olisi hyvä käyttää. (Tällä blogauksella puolestaan on yritetty demota, miten striimin ja tallenteiden upotuksia voi käyttää vaikkapa blogauksen elementteinä:-)

Tapahtumapaikan netti- ym. -yhteyksien varmistamiseen, striimisivun (minne kulloinkin striimataankin) luontiin sekä mahdolliseen käsittelyyn tapahtuman jälkeen yms. oheistyöhön menevästä ajasta antanee käsitystä #Striimivaari®n palvelukuvaus ja hinnoitteluperustesivu täällä

Oikein rakennettu Livestream.com -tallennesivu on muuten #Striimivaari®n mielestä aika kiva tapahtuman digitaalinen kopio: klikkaapa oikean reunan klippivalikon ensimmäinen klippi auki, ja klikkaile sitten klippien oikealla (ja/tai vasemmalla) puolella näkyviä nuolia. Huomaa myös oikean yläreuna i- eli lisätietonäppäin; valokuva saattaa otsikon lisäksi sisältää enemmmänkin teksti-informaatiota.

Edit 14.8.

Youtuben päätösruutu-ominaisuutta kokeillakseni uploadasin sunnuntain striimitallenteen sinne. Neljästä mahdollisesta päätösruutuelementistä käytin toisen siirtymiseen toiseen striimauksen kannalta informatiiviseen Youtube-videoon ja toisen tähän blogaukseen:

Kommentit