Materiaalista ja aineetonta - kuvalla ja ilman

2015-03-11T14:37:43+02:00

Ensimmäisen audio- eli siis äänistriimin oikeasta tapahtumasta pääsin “toimistonomadi” Janne Saarikon luvalla testaamaan Pause by Office Nomad VOL4 featuring Esko Kilpi -tilaisuudessa 17.2.2015 Johto Cafessa Kampin kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa.

Testin tulos oli itse asiassa yllättävän hyvä, ottaen huomioon että ääni otettiin pienellä Roden kännykkämikrofonilla Office Nomadin kannettavasta mikseri/audio-boksista muutaman kymmenen sentin etäisyydeltä Samsung Galaxy S5 -kännykän Spreaker.com-apsille ja siitä suoraan striimiksi (nykyään alusta ja lopusta hieman turhia pois nipsaisten tehty tallenne):

Kun tuloksen oltua noinkin positiivinen minulta tiedusteltiin mielenkiintoa kokeilla striimausta seuraavastakin tapahtumasta eli Pause by Office Nomad VOL5 featuring Miikka Leinonen 10.3., niin tarjosin jostain kuulemaani termiä “tuplastriimi”. Itselleni se tarkoitti audio- ja videostriimiä. Halusin nimittäin kokeilla audiostriimiä videostriimin back-uppina ajatellen tapausta, jossa nettiyhteyden kaistanleveys tai muu laatu ei riitä tosiaikaisen videon siirtoon, mutta edes ääni mahtuu siitä kulkemaan.

Materiaalisen ja aineettoman kohtaamisesta ja yhteispelistä arvoissa, työelämässä, johtamisessa ja ties missä keskusteltiin Miikka Leinonen keskipisteenä ja Janne Saarikko juontajana. Mielenkiintoista keskustelua.

Suoratoistojen siirtotienä Johto Cafesta nettiin oli videosuoratoiston tapauksessa antennivahvistettu Elisan 4G. Äänisuoratoiston Elisa 4G -yhteys oli ihan kännykän (Samsung Galaxy S5) omalla sisäisellä antennilla.

Kännykkäratkaisu oli täysin sama kuin edellisessä testissä, videosuoratoistoon ääni otettiin samalla tavalla langattomalle mikrofonilla ja siitä edelleen kameran XLR-audioliitäntään.

Seuraavaksi mahdollisuus vaikka verrata, millainen vaikutus sillä, että myös näkee puhujat ja tapahtumapaikkaa. Eli voi katsoa ja kuunnella allaolevaa striimitallennetta:

tai sitten vain kuunnella saman tilaisuuden äänisuoratoiston tallennetta:

Audiokilkkeistäni tuli mieleeen, että hiljan kasasin niistä pienen Flickr-albumin:

Spreaker-aps Samsung Galaxy S5 -android-puhelimessa

Flickr-setistä puolestaan tuli mieleen Infocrea Oy:n beta- tai sivuraidemoodissa toimiva Quikcprese-palvelu, joka Flickr-palvelua hyväksikäyttäen pistää puheen (tai muun äänen) ja sen kanssa samaan aikaan otetut kuvat pelaamaan yhteen. Kokeilin hiljan taskukokoiselle Zoom H1 -audiotallentimelle jutellen ja Samsung-kännykällä kuvia napsien esitellä striimireppuani ja vähän muitakin striimikilkkeitä (joista muuten unohtui Aputure-LED-lisävalo):

(Yo. Quickpresen on koodannut Infocrea Oy:n pienosakas ja “CTO”, Pyry-Samuli “Pyppe” Lahti, jonka toinen tuoreehko o.t.o. -koodaus on #PinnallaFI, joka antaa oivalliset työ- ja raporttityökalut Suomi-Twitteriin.)

Kommentit