Muutama striimikokeilu 4G-mobiilidatayhteyksillä

2013-04-11T19:41:20+03:00

Ensimmäinen 4G-striimauskokeilu tapahtui Kauppakeskus Kampin yläkerroksen Johto Cafessa, jossa keskiviikkoaamuna 10.4. oli CxO Mentor Oy:n aamiaisseminaari aiheena ammattimainen mentorointi.

Mittasin Telewellin 4G/LTE -usb-modeemilla ja Saunalahden 4G Super -SIMmillä Speedtest.net -arvot: ping 40 ms, download 49,2 Mbps ja upload 18,1 Mbps. Samsung Galaxy S3 4G:llä ja dna:n 4G-SIMmillä vastaavat luvut olivat 30 ms, 19,8 Mbps ja 3,6 Mbps.

Koska en ollut kysynyt mitään kuvauslupia, kokeilin vain lyhyesti SGS3 4G:llä ja siinä pyörivällä Livestream-appsilla:

Samana päivänä osallistuin iltapäivällä Finlandia-talon salissa B pidettävään VIDICO (visual digital content) -hankkeen seminaariin "Paperista bittiin". Ja kun jälleen läppärillä ja Saunalahden SIMmillä & Telewellin 4G/LTE -usb-modeemilla tehty speedtest.net näytti loistavasti hd-striimiin riittäviä lukuja, kysyin kahvitauolla luvan striimauskokeilulle.

Tällä kertaa etsin B-salin lattian alta sähköt ja viritin Canon XA10 + Broadcaster + ethernet-kaapeli + Telewell TW EAV510 -reititin + em. 4G-kokoonpano -kombon pystyyn. Tosin oikeaa jalustaa ei ollut edes mukana, vaan vain pieni Slik-pöytäjalka, jota käyttelin käsivaralta. Lisäksi se sähkö löytyi kuvaamista ajatellen varsin epäedullisesta paikasta. Mikä näkyy mm. tuloksen kuvakulmista:

Professori Sirkka Heinosen ja projektitutkija Juho Ruotsalaisen esityksen ajan Broadcaster näytti hd-asetuksilla striimin olevan "perfect", mutta parin myöhemmän esityksen aikana alkloi tulla varoituksia hitaasta internetistä ja kehotuksia laskea kuvanlaatua. En kuitenkaan laskenut, eikä kuva enää Haaga-Helia ammattikorkeakoulun johtaja Lis-Marie Enroth-Niemen päätössanojen aikana jaksanutkaan pysyä äänen tasolla, mutta petraantui sitten uudelleen kohennettuni pöydän vieressa lattialla oleen usb-modeemin pystyasentoon.

Perjantaiaamuna on tarkoitus jatkaa kokeita, nyt valtiovarainministeriön Paja-auditoriossa Mariankatu 9:ssä pidettävästä Bisnestreffit-tilaisuudesta: https://new.livestream.com/Infocrea-fi/BT89-Tieto-ja-asiantuntija

Erästä toista tilaisuutta varten testasin paikan pari viikkoa sitten Telewell TW-LTE -paneeliantennilla vahvistettuna ym. Finlandia-talon setistä, ja parin minuutin striimit siirtyivät silloin hyvin hd:nä. Perjantaiaamuna nähdään, lähteekö hd-striimi taas käyntiin - ja pysyykö myös päällä Bisnestreffien tunnin verran.


http://new.livestream.com/infocrea-fi -kanavalla olevat kuukausittaiset Infocrea Ad Hoc -eventit ovat omia kokeiluja ja/tai sattumalta vastaan tulleita tilanteita varten. Maaliskuun alussa avattu kanava https://new.livestream.com/ITstriimIT on omistettu ict-aiheisille tilaustoteutuksille - muut tillaustoteutukset tulevat asiakkaan omalle tai infocrea-fi -kanavalle.

ITstriimIT-kanavalta löytyy jo yksi melkoisen onnistunut koko päivän 4G-seminaaristriimaus - Tahkolta, missä seminaarihottellin wlan ja sen takana ollut 10/10 Mbps yhteys ei alkuunkaan riittänyt laadukkaaseen striimaukseen: http://new.livestream.com/ITstriimIT/DISE-talviseminaari-2013

Kommentit