Viikon striimeissä esineiden ja kaiken internetiä

2013-03-24T10:29:15+02:00

Viikon 12 striimauksistani muodostui poikkeuksellisen mielenkiintoinen, ajattelenpa sitten pienesti ja henkilökohtaisesti ihan vain striimaustekniikan kannalta tai isomminkin vaikka journalismin, yhteis- ja ihmiskunnan kannalta.

Aloitetaanpa tiistaista, jolloin Ubiikki uutismediassa -tutkimushankkeen tutkijat esittelivät Sokos Hotel Pasilassa kaksivuotisen tutkimuksensa tuloksia työpajassa, jonka tarkoituksena oli mm. löytää "uusia keinoja innovaatioviestinnän ja -journalismin ajankohtaisiin ongelmiin". Keskustelevaan, iltapäivän mittaiseen työpajaan kutsuttiin "enintään 30 innovaatioista kiinnostunutta toimittajaa tai viestinnän ammattilaista".

Yksi ongelma näkyi heti työpajapaikalle saapuessani: voileipiä oli tarjolla huomattavasti enemmän kuin oli syöjiä. Ubiikkiteknologiat ja -yhteiskunta ja niistä kertovat jutut taitavat kuulua journalistien mielestä kategoriaan EVVK.

(No tuo ei ollut reilua; toimittajat eivät tietenkään ehtineet keskellä työpäivää istuksimaan johonkin seminaariin, kun juustohöylätyissä toimituksissa on liian kiire pikaeditoida tiedotteista ja muusta mediasta lainattua lyhyttavaraa ja kehittää niihin klikkauksia houkuttelevia otsikoita.)

Kysyin esiintyjiltä luvan striimata, ja sain. Joten ubiikisti ja ad hod pistin Samsung Galaxy S3 4G -kännykkäni pöytäkolmijalkaan ja pistin menemään striimiä Ad Hoc -kanavalleni. Kaikki esitykset löytyvät sieltä, tähän alle upotan vain Jari Kaivo-ojan "Ubiikkiteknologioiden aiheuttama murros ja sen vaikutukset mediaan, viestintään ja journalismiin" -otsikkoisen puheenvuoron:

Keskiviikkona ja torstaina olin isompien näyttämöiden äärellä eli striimaamassa Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä ICTexpo 2013:ssa Tietotekniikan Liiton "Tuottava ICT" -lavan esityksiä.

Itse ehdin kuvata/striimata kahta viimeistä lukuunottamatta kaikki mielenkiintoiset esitykset, joista blogiotsikkoni velvoittamana ja ubiikkiteemaa jatkaakseni upotan tähän alle Ciscon Esa Korvenmaan "kaiken internetiä" ja sen bisnesmahdollisuuksia käsitelleen alustuksen:

Striimausteknologiamielessä Messukeskus ei ollut kovin mielenkiintoinen, mitä nyt ensimmäisen esityksen reaaliaikainen striimaus meni jonkun yhteyspätkimisen takia ns. kiville. Lopuissa homma sitten toimi kuin junan vessa. (No, kamerani XLR:ään olisi kyllä teknisesti laadukkaampaakin audiota mieluusti saanut tulla.)

Viikon 12 viimeinen striimaus sitten olikin taas striimaustekniikkaakin ajatellen jännittävä: Digital Identity Solutions Europen DISE talviseminaari 2013:n toinen päivä eli perjantai Tahkolla.

Etukäteen olin saanut Sokos Hotel Tahkovuorelta tietää, että hotellin puolesta on käytettävissä vain vieras-wlan, jonka takana on säälittävä 10/10 -nettiyhteys. Moisen varassa en olisi lähtenyt striimiä edes yrittämään, mutta kun hotellin ict-tuen ja Elisan kuuluvuuskartan mukaan Tahkon alueella löytyy 4G/LTE -kenttä niin olin päättänyt lähteä ihan vain vaikka kokeilemaan Telewellin 4G/LTE-tikun, tasoantennin ja -reitittimen komboani ja Saunalahden 4G-liittymääni striimauksessa.

Ja olihan se kiva huomata, että tällä laitteistolla sain päivän kaikki esitykset nettiin hd-luokan striiminä, jota hotellin yhteydet eivät aina jaksaneet siirtää läppärilleni katsottavaksi.

Tähän alle upotan edelleen IoT (internet of things) ja -ubiikkiteemassa pysyäkseni vain Finnetin Jarmo Matilaisen "Esineiden internetin", sillä se oli tietoliikennetekniikkaakin ajatellen poikkeuksellisen symbolinen: Matilainen puhui esityksensä kalvot etänä mobiiliyhteyden yli - ja kalvot ja Matilaisen puhe siis striimattiin hd:nä samaan aikaan niinikään mobiilidatateknologialla New Yorkin Manhattanilla sijaitsevaan konesaliin ja edelleen globaaliin nettiin:

Kommentit