Joskus pitää yrittää katsella korkeampaa ja kauemmas

2012-11-10T13:15:15+02:00

Edelliseen blogahdukseeni pari päivää sitten tulin upottaneeksi livestriimaamani TIVIT Foresight 2012 "Systemic Transforrmations"in toisen keynoten, ETLAn Petri Rouvisen esityksen "Digitalization causing systemic changes widely in society". Kannattaa katsoa ja/tai lukea se Rouvisen, Matti Lehden ja Pekka Ylä-Anttilan kirja "Suuri hämmennys" (ETLA 2012), jonka siis voi imuroida luettavakseen ETLAn nettisivuilta ihan ilmaiseksikin.

Kirjassa - ja Rouvisen TIVIT-keynotessa - on hyvin tiivistetty digitalisaation ja internetin aikaansaama teknologisen ja taloudellisen muutoksen... no, valtavuus. Jota valtavuutta Rouvinen TIVIT Foresightissa epäili yleisönsä näkevän, koska ovat sitä liian lähellä, sitä itse tekemässä.

"Suuri hämmennys" -kirjassa kuvatut valtavat digitalisaation ja netin aikaansaamat muutokset ovat tapahtumassa samaan aikaan, kun ilmastonmuutos näyttäisi myös aikaansaavan... no, valtavia muutoksia globaalilla tasolla. Ja kuinka ollakaan, ensi viikolla olen livestriimaamassa Projektiyhdistys ry:n tilaisuutta, jossa ilmastonmuutostakin katsotaan paitsi uhkana myös mahdollisuutena.

Hyllyssäni on muuten kirja, jonka teemana on myös mm. ilmastonmuutoksen aiheuttamat isot muutokset - ja myös mahdollisuudet - eli Laurence C. Smithin "Uusi Pohjoinen - Maailma vuonna 2050" (Ursa 2011). Tuossa kirjassa eivät digitaalisuus ja netti ole niitä suuria muutostekijöitä, vaan ilmastonmuutoksen lisäksi väestönkasvu, talouden globalisaatio ja luonnonvarojen kysyntä.

Smithin kirja on itselläni vielä kesken, mutta luulenpa innostuvani tarttumaan siihen uudelleen striimattuani ensi keskiviikkoiltapäivänä, mitä Rooman Klubin jäsen ym. Ian Dunlop vastaa kysymyksiin "miten ilmastonmuutos on otettava huomioon tulevassa projektitoiminnassa? Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat uudet kannattavat liiketoimintamahdollisuudet - onko niitä?"

Globaalissa maailmassa elämisen ymmärtämiseen haen lisää eväitä ostamalla heti maanantaina maailman tunnetuimpiin sosiologeihin kuuluvan, Cambridgen yliopiston emeritusprofessori Göran Therbornin kirjan "Maailma - Aloittelijan opas" (Vastapaino 2012).

Ja kun kirjaostoksiin ja -osoaikeisiin päästiin, niin mainittakoon vielä Amazonista jo postitettu antropologi Terrence W. Deaconin "Incomplete Nature: How Mind Emerged from Matter" (W. W. Norton, 2012). Että pääsisi ehkä taas pikkuisen paremmin kärryille siitä, miten täällä maapallolla on ylipäätään ruvettu ajattelemaan ja tekemään. Niitä juttuja, joiden takia mm. nuo em. kirjatkin on kirjoitettu


Edit: Kun tuo ilmastonmuutoskin on yllä mainittu, niin pakko linkata tänne blogahdukseni jälkeen tapahtunut Risto Linturin linkkaus Facebookissa: https://www.facebook.com/linturi/posts/218629358270194

Kommentit