Asumista ja autoilua aurinko- ja tuulisähköllä

2012-04-23T23:37:12+03:00

Maaliskuisen painetun elektroniikan tutkimusmatkan aikaan Oulussa kävin myös VTT:n Oulun toimipisteen katolla Kaitoväylä 1:ssä Linnanmaalla erikoistutkija Klaus Känsälän kanssa.

Klaus Känsälä esitteli katolla sijaitsevia 20 neliömetrin eli noin 4 kilowatin aurinkopaneeleja ja 5,5 kilowatin tuuligeneraattoria.

Sisätiloissa kierros jatkui katselemaan tuuligeneraattorin automaattiohjausta sekä akkuja ja inverttereitä, joiden avulla aurinko- ja tuulisähkö muunnetaan entiseen talonmiehen asuntoon muunnetun vierailevien tutkijoiden asunnon käyttösähköksi.

Asunnon katsastamisen jälkeen Klaus Känsälä ajelutti vielä minua muutaman kilometrin lenkin sähkökökäyttöisellä autolla, jonka tarvitsema "polttoaine" ainakin periaatteessa on kaikki peräisin katon aurinkopaneeleista ja tuuligeneraattorista.

Kierroksen sanomaksi jäi, että ainakin korkeampien toimisto- ja asuinrakennusten katot ovat mainio alusta pystyttää kiinteistökohtaista uusiutuvaa energiantuotantoa aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorin avulla. Ainakin yhden huoneiston valaistus-, ruoanlaitto- ja jopa saunomistarpeisiin se riittää. Ja sen lisäksi vielä paikalliseen sähköautoiluunkin.

VTT piti aiheesta, kiinteistökohtaisesta uusiutuvasta energiantuotannosta sekä älykkäästä sähköverkosta lehdistötilaisuuden, jossa Klaus Känsälän lisäksi älyverkosta, smart gridistä, puhui teknologiajohtaja Jussi Paakkari.

Itse en ollut lehdistötilaisuudessa Oulussa, mutta kuulemma MTV3, Yle, STT, Kaleva sekä paikallislehtiä oli. Tämänaamuinen lehdistötiedote  poiki päivän aikana jutut ainakin Tekniikka & Talouteen, Rakennuslehteen, Turun Sanomiin, Maaseudun Tulevaisuuteen ja 3T:hen

Kommentit