Infocrea blogi

"Se on vain semantiikkaa" 2010-03-27T20:57:55+02:00

Vietin perjantaiaamupäivän Aalto-yliopiston Otaniemen campuksellaan järjestämässä "Yhdistetty avoin tieto Suomessa - Linked Open Data in Finland" -tilaisuudessa, johon oli ilmoittautunut peräti 400 osanottajaa. Ja aika paljon väkeä paikalla olikin, ja miksei olisi ollut: ilmainen tilaisuus, hyvältä ja tärkeältä näyttävä ohjelma ja puhujina muun muassa liikenne- ja viestintäministeri Suvi Lindén ja YLE:n värikäs toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Blogauksen otsikko tuli muuten siitä, että professori Eero Hyvösen puhuessa kuiskasin vieressä istuvalle toimittajakollegalle, että näille kavereille ei parane mennä sanomaan, että "sehän on vain semantiikkaa". Hyvönen siis vetää Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistä semanttisen tietojenkäsittelyn tutkimusyksikköä Secoa.

Näytä koko kirjoitus

Jos ei muuten, niin vaikka terapiamielessä 2010-03-14T13:22:28+02:00

Viikonvaihteen nuhaflunssaa potiessani "innostuin" perustamaan Qaikuun piirtelyt-kanavan, jonne voi uploadata omia piirtelyjä ja vaikka keskustella piirtelystä.

Ensimmäisen kanavan piirroksen ja kanavalogon muokkasin viime viikolla 1-v -syntymäpäivänsä kunniaksi uudistuneet Qaikun uudesta hahmosta, jonka nimeä muuten on ehditty jo ruveta paitsi kyselemään, myös ideoimaan. (Oma ehdotukseni on Qvantum.)

Uudistunut Qaiku sopiikin piirroskanavalle sikäli hyvin, että nyt jokaiseen kommenttiinkiin voi liittää kuvan mukaan.

Tervetuloa piirustelemaan tai sitten vaikka riipustelemaan. Se on terapoivaa toimintaa - ainakin itselleni vähän kuin nuotion katselu ja kohentelu. Tai siis on joskus ollut, ja nyt yritän viritellä piirtelyä uudelleen eloon ja tavaksi.

Lähes ylpeä olen muuten kanavan avausketjuun pistämästäni Qaiku-nick (jal) -"logostani":

Näytä koko kirjoitus

Yhä avoimempaa - nyt jo median tulevaisuuskin 2010-03-08T23:37:05+02:00

Edellisessä blogauksessa oli kysymys vain avointa dataa ja datan avaamista käsittelevän jutun teosta avoimen journalismin keinoin, joka juttu siis ilmestyi viime perjantaina.

Ja maanantaina olen näköjään mukana jo (ainakin melko) avoimessa wikiprojektissa, jossa tehdään ei sen enempää eikä vähempää kuin median tulevaisuutta.

Facebook-kutsun mukaan hankkeessa kaavaillaan:

millainen on media jota kulutamme kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Median tulevaisuus puhuttaa – sinä median käyttäjänä ja asiantuntijana voit vaikuttaa ja valmistautua kehityspolkuihin.

Alma Media lähtee rakentamaan käsitystä median tulevaisuudesta 8.3. alkaen uudella vuorovaikutteisella wikivälineellä osoitteessa www.mediantulevaisuus.fi.
Näytä koko kirjoitus

Avoimuus - hölmöyttä? 2010-03-05T10:43:45+02:00

Siellä se nyt on, Tivin avoimen journalismin keinoin kirjoitettu juttu avoimesta datasta. Verkossa ja myös tänään ilmestyvässä paperi-Tivissä.

Hieman hämmentävä on eilen illalla verkkojuttuun tullut ensimmäinen yleisökommentti: "Voiko mitään hölmömpää enää keksiä?". Hölmöä kommentoijan mielestä on siis lähinnä julkisen hallinnon verorahoilla kerättyjen datojen avoimuus, ei käsittääkseni avoin journalismi. Saa nähdä, opponoiko kukaan...

Jutun "puffaaminen" niin Twitterissä kuin Facebookissakin on näköjään myös alkanut, asialla vähintäänkin jutun tekoprosessiin osallistuneet. Kuten myös Facebookissa.

Näytä koko kirjoitus

Mikrolla duuniin - mikroduuniin 2010-03-03T18:56:46+02:00

Peijakas kumminkin, tuli kalenterikämmi: olin merkannut vasta huomiselle aamulle "mikroduuni"-palaverin Google-kalenteriini. Kun palaveri pidettiinkin jo tänään Sitrassa.

Harmittaa, sillä aihehan on freelancer-toimittajaa varsin likeltäkin liippaava kaiken kaikkiaan. Juttuideoiden kehittely ja jutuiksi muokkaaminenhan on tyypillistä mikroduunia etenkin freelancer-moodissa toimittaessa: keikka kerrallaan.  Ja keikat ovat yleensä tosiaan jutun kokoisia eli moneen muuhun asiaan verrattuna mikroluokkaa. Ja kaiken lisäksi valtaosin mikrolla hoidettaviakin, niin kirjoittaminen kuin vaikkapa videoiden editointikin.

Harmittaa myös siksi, että tyypilliseen Qaiku-nettiyhteisössä syntyneiden tapaamisten tyyliin tämänaamuisessa mikroduunisessiossa saatiin hyvä pöhinä ja ideointipuhku päälle. Ties vaikka jatkoakin seuraisi ja jopa ihan ESR-hanketasolla.

Näytä koko kirjoitus

Sulautettua skypeä senioreille... 2010-02-25T17:54:53+02:00

...oli oma ehdotukseni ja teemani, kun Qaikun keskustelujen synnyttämässä tapaamisessa tänään Sitrassa pidettiin chit chattiä, pow wowta tai ihan vain pähkittiin teemalla "seniorinetti". (Jossa siis olin ihan oikeasti paikalla.)

Sellainen sulautettu skype, että sillä vaikka dementoitunutkin vanhus näytössä lapsensa tai lapsenlapsensa kuvaa tökkäämällä rakentaa yhteyden. Tai jos ei sulautettu skype yhteyttä pysty rakentamaan, niin sitä sulautettua skypeä pyörittävä linux- whatever -pc kertoo äänellä vanhukselle, että "Pekka ei nyt pääse vastaamaan, mutta ottaa yhteyttä heti kun pystyy". Ja kun Pekka sitten avaa yhteyden, niin seniorin sulautettu skype kertoo sen kuuluvalla äänellä.

Näytä koko kirjoitus

Tepsiikö nettimainos? 2010-02-16T17:04:53+02:00

Lähdinpä kokeilemaan verkkomainosten välitysmarkkinoille tuloaan tekevää uutta suomalaista palvelua.

Tässä ennen starttia -vaiheessa itsepalveluperiaatteella toimivan saitin valikoimissa ei kovin montaa "portaalia" tai muuta suosittua verkkopalvelua vielä ole, eikä niistä yksikään tuntuisi kuuluvan Infocrea Oy:n tavoittelemien kohderyhmien vakipaikkoihin.

Siksi hetki sitten jättämäni tekstimainos tuskin kovin mittavaa liikennettä tälle saitille aiheuttaa. Mutta jos joku tuli tänne varsin tylsän, muutamassa minuutissa murjaistun teksti"mainoksen" takia, niin terveisiä saa jättää - vaikka että miksi ihmeessä lähti täällä käymään...

Näytä koko kirjoitus

Google Buzz tuo uutta pöhinää somesceneen 2010-02-13T17:55:22+02:00

Viikon loppupuolella alkoi pöhinä Buzzista, Googlen lanseeraamasta Facebookin ja Twitterin tappajasta. No, ehkä Google ei itse sitä noin suoraan ilmaissut, mutta joku kuitenkin.

Itse olen nyt vasta muutaman päivän ottanut silloin tällöin tuntumaa Buzziin, enkä vielä edes jumpannut sitä toimimaan N900:ni kanssa, vaikka sekin kuulemma onnistuu (Buzzissa saadun vihjeen perusteella; täytyy kokeilla paremmalla ajalla). Lähes ensimmäisten kokeiluiden perusteella kävin kuitenkin  jo lisäämässä sen tuonne yhteystietoihini, ja tänään jo julkitoin uskoani Buzziin hieman julkisemminkin - tai ainakin Buzzissa.

Näytä koko kirjoitus

Kyllä Facebook-statuksissa Facebookista asiaakin puhutaan 2010-02-08T15:22:16+02:00

Facebook puhuttaa, ja parhaillaan sen päivitysruljanssin aiheuttamat toimintahäiriöt. Ihan maan johtavan sanomalehden sivuilla asti: eilen Miska Rantanen kysyi Välihuomio-kolumnissa, "minne valittaa, kun ilmaispalvelu tökkii?" Ja tänään saman lehden kulttuurisivuilla uutisoidaan, että "Yhteisöpalvelu ei ole tiedon väärti". Nytpä yhdistän nämä kaksi juttua omaan Facebook-statukseeni näin:

Koska Facebookin viimeaikainen pykiminen on alkanut ärsyttää, niin eilen avauduin aiheesta ihan vain Facebook-statuksessani kertomalla huomaavani, "että Facebook on melko häröilevässä kunnossa. Vähän aikaa tällaista vielä, niin saavat pitää tunkkinsa...".

Näytä koko kirjoitus

Avoin, avoimempi, ? 2010-01-31T21:13:35+02:00

Avoimuuden mahdollisuuksista sisällöntuotannossa on parhaillaan käynnissä parikin mielenkiintoista kokeilua. Innovaatiojunasta olen blogannut jo parikin kertaa. Kummankin hankkeen primus motorit olivat tiiviisti mukana siinäkin hankkeessa.

Tietoviikko-lehden tai nykyään tuttavallisemmin Tivin toimittaja Jouni Junkkaala on käynnistänyt Qaikussa #AvoinJournalismi -kanavan, jossa on avoimuuden hengessä ideoitu aiheita jutuksi, jonka on määrä ilmestyä Tivissä 5. maaliskuuta. Ja mikä hienointa, juttuaiheeksi valikoitui avoimesti ja demokraattisesti kokeiluun erinomaisesti sopiva aihe: avoin data.

Näytä koko kirjoitus

Jesuiittapappi näki 40-luvulla some-kautta kauemmas 2010-01-29T23:56:04+02:00

Blogasin tänään Posterousiin viime vuonna löytämästäni ja lukemastani Teilhard de Chardinin "Tapaus ihmisestä" lyhyesti.

de Chardinin visiot on tosiaan kirjoitettu kymmeniä vuosia ennen Internetiä, sosiaalisesta mediasta ja semanttisesta webistä puhumattakaan.

Näytä koko kirjoitus

Innovaatiojuna ajoi etusivuille 2010-01-22T18:08:33+02:00

Reilu pari viikko sitten olin lähinnä vain odottavalla kannalla "innovaatiojunan" suhteen. Ehkä hieman skeptinenkin, voin tunnustaa, vaikka olin ihan pienesti järjestelyissäkin mukana eli ensin ehdottelemassa NFC Clusteria tai ylipäätään nfc-aktiviteetteja Oulun pään tutustumiskohteeksi ja sitten junailemassa tutustumista oikeasti tapahtuvaksi.

Näytä koko kirjoitus

Päivä tekijänoikeuksien pohdintaa 2010-01-18T19:09:32+02:00

Vietin tämän päivän av-tuottajille ja sellaiseksi aikoville suunnatulla tekijänoikeuskurssilla, joka jatkuu toisella päivällä parin viikon päästä.

Tarkkaavaisen kuuntelun ohessa avauduin tekijänoikeusaiheesta melko yleisellä tasolla myös Qaikussa, jossa syntyi hieman keskusteluakin.

Näytä koko kirjoitus

Logo ex tempore 2010-01-09T19:59:05+02:00

Sattui eilisiltana netistä silmään Helene "Digityttö" Auramon kolumni Tivissä, jossa hän kysyy "Onko LinkedInisi kunnossa" ja myös kehottaa tarkistamaan, "onko yrityksesi LinkedInissä".

Joten tulipa sitten tällä hetkellä koirattoman miehen Infocrea Oy lisätyksi samoin tein LinkedInin yritysjoukkoon. Ja kun yrityskuvaus kertoi, että 75-prosenttista kuvausta voisi täydentää logolla, niin syntyi päätös saada aikaan Infocrea-logo.

Näytä koko kirjoitus

Lentävä Kalakukko? 2010-01-06T20:07:53+02:00

Vajaan viikon päästä, keskiviikkona 13.1.2009 klo 6:30 starttaa kohti Oulua mielenkiintoinen ihmis-, yhteisö-, sosiaalisen median ja tiimi-innovoinnin kokeilu, Innovaatiojuna.

Näytä koko kirjoitus