Infocrea blogi

Asumista ja autoilua aurinko- ja tuulisähköllä 2012-04-23T23:37:12+03:00

Maaliskuisen painetun elektroniikan tutkimusmatkan aikaan Oulussa kävin myös VTT:n Oulun toimipisteen katolla Kaitoväylä 1:ssä Linnanmaalla erikoistutkija Klaus Känsälän kanssa.

Klaus Känsälä esitteli katolla sijaitsevia 20 neliömetrin eli noin 4 kilowatin aurinkopaneeleja ja 5,5 kilowatin tuuligeneraattoria.

Näytä koko kirjoitus

Maailman ensimmäinen painetun älyn teollistamisyksikkö Oulussa palkittiin 2012-04-19T11:22:53+03:00

VTT tiedotti tänään, että sen kehittämä maailman ensimmäinen painetun älyn pilottipainokoneympäristö on palkittu kansainvälisessä IDTechEx Printed Electronics Europe 2012 Awards -kilpailussa. Oulussa toimiva, VTT:n osaamiseen pohjautuva ja VTT:n tiloihin rakennettu PrintoCentin yksikkö voitti kilpailussa Best Technical Development Manufacturing Award -sarjan.

Olin maaliskuussa PrintoCentin avajaisten yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Oulussa (ja sen jälkeen kaksipäiväisessä painetun älyn kansainvälisessä Prinse 2012- seminaarissa). Videoinkin tiedotustilaisuutta; tässä siitä pari otosta:

Näytä koko kirjoitus

Kultuuria ja kasvuyrittäjyyttä - iltapäiväseminaarin verran 2012-04-03T20:03:35+03:00

Kävin tänään iltapäivällä Eerikinkatu 11:n "Kulttuurikompleksi Andorrassa" pidetyssä Kulttuurin kasvurittäjyys -seminaarissa. Koska repussa sattui olemaan videokamera, otin käsivaralta katsomosta muutaman pätkän kortille; kuvasin myös kännykällä esitysten kalvoja. Ja kun kerran kuvasin, niin pistetään nyt muutama haarukkaan jäänyt sattuma nettiinkin asti...

Näytä koko kirjoitus

Painettua elektroniikkaa - ja kirjoittajan jumi 2012-03-21T00:34:39+02:00

Viime viikolla - jo viime viikolla - vietin kolme päivää Oulussa painetun älyn parissa: ensin lehdistötilaisuus PrintoCent-klusterin uuden teollisen tuotannon pilotointiin tarkoitetun painokoneen tiedotustilaisuudessa ja päälle kaksi päivää alan kansainvälisessä Prinse'12-seminaarissa, missä kuuntelin keynote-, "New printed products I"- ja "Energy sources and storage" -sessiot.

Ehdin sivistää itseäni aiheeseen ennen tapahtumaa googlettelemalla ja lukemalla siten löytyneitä uutisia ja raportteja kuten mm. tämän ja tämän. Ja päivien aikana ilmestyi lisää: VTT:n eli PrintoCentin ja eurooppalaisen COLAE-hankkeen koordinaattoriorganisaation vuosikirja.

Näytä koko kirjoitus

"Kieku-hömppää" ja muuta "älytöntä sivujuonnetta" 2012-03-09T20:50:24+02:00

Otsikkoon lyhennettyä yleisökommenttia sai valtion ict-johtaja Timo Valli Bisnestreffeillä työ- ja elinkeinoministeriön Ratakatu 3:n viidennen kerroksen auditoriossa aamutuimaan 9.3.2012:

Näytä koko kirjoitus

Julkisen hallinnon ICT-strategian tilannekatsaus 2012-02-28T23:06:42+02:00

Marina Congress Centerissä Katajanokalla kerrottiin tänään noin 300 tilaisuuteen ilmoittautuneelle "missä mennään helmikuun lopussa julkisen hallinnon ICT-strategian" laadinnassa. Olin paikalla, ja jälleen kerran otin kuvia, nyt Samsung Galaxy SII -kännykällä ja myös tallensin muutaman esityksen Zoom H1 -stereotallentimella.

Tilaisuuden aikana tweettailin #JulkICT -hashtagilla - tapahtuman aikana ei sillä "häsällä" näkynyt juuri muita tweettailemassa. Järjestäjät eivät olleet määrittäneet hashtagia eikä Twitteriä edes mainittu. Vaikka tilaisuus videoitiin suorana nettiin: http://www.goodmood.fi/julkict-strategia/

Sensijaan mainostettiin numeroa, johon lähetetyt tekstiviestit näkyisivät tapahtuman backchannel-screenillä. Samalle screenille pääsi myös älykännykkäystävälliselle nettisivulle jätetyllä viestillä. Ja kyllähän niitä viestejä tuli - ja mikä parasta, niihin myös tilaisuudessa reagoitiin eli kysymyksiin vastattiin jne. Alla Flickr-diashowna kuvaamani lähes kaikki viestiseina-viestit:

Näytä koko kirjoitus

Koneinsinöörit sosiaaliseen mediaan? 2012-02-18T13:25:50+02:00

Kuluneella viikolla videoin ja netitin Teknologiateollisuus ry:ssä pidetyn "Sosiaalinen media teollisuudessa: käytännön kokemuksia kilpailukyvyn parantamisesta" -seminaarin kaikki esitykset, jotka löytyvät osoitteesta vimeo.com/teknologiateollisuus/videos.

Tein myös reilusti alle minuutin "teaserit" kangasniemeläisen Reifer Oy:n toimitusjohtajan Lassi Otrasen ja Wärsilän Senior Manager Amos Aholan lohkaisuista, upotan ne tuonne alle.

Näytä koko kirjoitus

Tutkimusrahaa haussa palvelusbisneksen kehittämiseen 2012-02-01T18:26:00+02:00

Kävin tänään Tekesin Serve-ohjelman julkisen tutkimuksen haun tiedotustilaisuudessa Kansallissalissa Helsingissä, vaikka en olekaan tutkija enkä millään tapaa edusta julkisia tutkimusorganisaatioita. Mutta olenhan sentään veronmaksaja, ja lisäksi koen sisällöntuottaja-freenlancerina olevani palvelualan yrittäjä. Että ehkä minun "oli luvallista" osallistua tilaisuuteen.

Tarjosin järjestäjillekin etukäteen (no, vasta maanantaina) palveluitani: tilaisuuden videointia ja videoiden netittämistä, mutta tarjoukseni oli sellainen että siitä voi kieltäytyä. (Tuo oli viittaus Kummisetään, siis siihen elokuvaan.) Ihan nätisti sanottiin ei-kiitos:-)

Toinen motiivini oli jälleen kerran kokeilla poikani minulle joululahjaksi koodaamaa "QUICKprese" -palvelua, joka synkronoi Flickr-kuvapalvelua hyväksikäyttäen valokuvat ja niiden ottamisen kanssa samaan aikaan tallennetun äänen.

Kuvassa tilaisuuden isännät - tai siis oikeammin emännät, vasemmalta Serve-ohjelman päällikkö Jaana Auramo (Tekes), asiantuntija Sanna Piiroinen (Tekes) ja Serve-ohjelman koordinaattori Heli Paavola (Ramboll Management Consulting).

Näytä koko kirjoitus

Mikä on tiedonhallinnan tila Suomessa? 2012-01-29T18:47:47+02:00

Eipä ollut tuon vähempää - eikä onneksi enempääkään - paneelin otsikko Tiedonhallinta 2012 -seminaarissa viime viikolla.

Katso, mitä asiasta tuumivat melko raskaan sarjan tietohallintojohtajat eli Tommi Tuovila (Vice President IT applications, UPM), Pekka Kähkipuro (IT-johtaja, Aalto-yliopisto), Atte Karvinen (Head of Master Data Methodologies, Nokia Siemens Networks) ja Raimo Porttikivi (tietohallintojohtaja, Työ- ja elinkeinoministeriö) Tietoviikon erikoistoimittaja Kauko Ollilan puheenjohtamana:

Näytä koko kirjoitus

Top 10 teknologiatrendiä vuonna 2012? 2012-01-24T19:35:24+02:00

Tänä aamuna, tiistaina 24. tammikuuta, kävin Eteläranta 10:n 10. kerroksessa ravintola Palace Gourmetissa aamiaisella. Tilaisuus oli tämä eli Teknologiateollisuus ry:n Digi.fi -palvelun julkistustilaisuus.

Itseäni kiinnosti ohjelman lupaama "uusi yhteisöllinen verkkopalvelu" ja tämän blogauksen otsikossa mainittu "Gartnerin 10 tärkeintä teknologiatrendiä", esittäjänä Executive Partner Petteri Kaitovaara.

Ajattelin myös, että videokuvaan tilaisuutta. Ja videokuvasinkin. Samalla hieman ihmetellen, että mikä mikrofonin kuva uudenkarhean Canon XA10 -semipro -videokamerani näytöllä on; en ollut moista siinä ennen huomannut.

Olin kysynyt isänniltä etukäteen kuvauslupaa, ja muihin se oli annettu paitsi Petteri Kaitovaaran Gartner-kalvoja kuulemma ei saanut kuvata. Joten Kaitovaaran esityksen alkaessa suljin videokameran ja pistin vain stereotallennin Zoom H1:n ottamaan ääntä talteen. Ja digipokkari Canon PowerShot S95:llä - ja myös Samsung Galaxy SII -androidkännykälläni - otin joitain valokuvia muusta paitsi niistä kalvoista.

Näytä koko kirjoitus

Yksi tälle viikolle luvattu MIT: tuotteistettu palvelu 2012-01-06T20:33:39+02:00

Olen jo toista vuotta ollut mukana pienessä keskinäissparrausporukassa Qaikussa: yritämme tsempata toinen toisiamme GTD (Getting Things Done) -menetelmän käyttöönotossa, sisäänajossa ja käytössäpidossa.

Vaikka GTD ei ehkä vielä sen koommin minulla kuin uskoakseni muillakaan ole kehittynyt henkilökohtaisen tuottavuuden täysin mullistaneeksi elämäntavaksi, on p2p-sparrailu ollut kaikin puolin mielenkiintoista ja opettavaista. Yksi meistä piti aiheesta esityksenkin viime kesän SomeTime2011 -tapahtumassa Aalto Design Factoryssa; esityksen taltiointi löytyy Bambuser-videopalvelusta.

Näytä koko kirjoitus

It-alan tapahtumalinkit vanhenevat nopeasti 2011-12-13T21:19:02+02:00

Käyn varsin ahkerasti erilaisissa it-alan seminaari- ja muissa tapahtumissa. Erilaisia audiovisuaalisia raportteja tilaisuuksista löytyy tuonne etusivulle linkatuilta julkaisukanavilta. (Nuo raportit ovat harrastuksena toteutettuja eli niistä en ole laskuttanut ketään eikä niihin ole siten ns. panostettukaan.)

Noin puolen vuoden ajan loppukesästä 2010 lähtien tuotin myös lyhyitä tapahtumauutisia Tietoviikko.fi:hin; niissä oli useimmiten lyhyt videoupotus normaalin uutiskärkisen jutun kuvituksena. Juttutekstien pituudeksi oli Tietoviikon toimtuksen kanssa sovittu korkeintaan muutama tuhat merkkiä. Keräsin joskus alkuvuodesta 2010 mm. referenssimielessä juttuja listaan, jossa oli tapahtumapäivämäärän lisäksi tapahtuman oma nettisivu sekä linkki Tietoviikko.fi-juttuun.

Näytä koko kirjoitus

Haastateltavana pitkästä aikaa (todella pitkästä:-) 2011-12-02T20:13:32+02:00

Ei sentään Talouselämässä tai edes Tietoviikossa (jossa se edellinen oli 15.10. 1992...) vaan Piilotetussa Aarteessa.

Tuossa tuoreemmassa haastattelussa kuva on muistaakseni noin vuodelta 2005; jonkin Ruoholahdessa pidetyn lehdistötilaisuuden yhteyteen oli järjestetty Segwayn testiajomahdollisuus.

Edellisen haastattelun kuvituksessa olivat mukana myös molemmat poikani. Juttu syntyi, kun lähdin Tietoviikkoa kustantavan Talentumin toimitustekniikan kehityspäällikön hommista yrittäjäksi ja Tietoviikko teki ihmislähtöisen uravaihdosjutun siitä. Itse juttua ei ole tallessa enää, mutta jutun kuva on joskus tullut skannatuksi talteen:

Näytä koko kirjoitus

Kyllä minä olen niin mieleni pahoittanut... 2011-09-12T15:13:14+03:00

...siitä että nämä kännykkävalmistajat tunkevat HD-videokameroita laitteisiinsa, mutta eivät yhtään mieti sitä, miten sillä jopa melko laadukkaallakin kameralla saataisiin oikeasti laadukasta videokuvaa.

Käsivararaltahan ei kunnollista videokuvaa nimittäin saa. Mutta onko videokameran sisältävissä älykännyköissä ruuvinreikää, minkä avulla kännykän saisi kiinni jalustaan. NO EI OLE.

Melko aktiivisesti olen videokuvannut jo edellisellä kännykälläni eli N900:lla. Siihen hankin nettiostoksena kolmannen osapuolen pateettisen pöytäkolmijalan, johon N900:n sai nippa nappa kiinnitysleukoja levitellen mahtumaan - tosin leuat sitten aika usein painoivat on/off -napista kännykän sammuksiin. Ja mitään tukevuuttahan siiniä kolmijalassa ei tietenkään ollut.

Näytä koko kirjoitus

Kesällä on aikaa leikkiä ja kokeilla 2011-07-21T17:12:42+03:00

Alkukesästä aikaa kului uuden Samsung Galaxy SII -puhelimen ja erilaisten android-sovellusten kanssa leikkimiseen ja kokeiluun. Heinäkuussa puolestaan ajankuluna on ollut paljolti Google+.

Tämäkin on vain kokeilu: miten Sports Trackerin embed- eli upotuskoodi toimii ja näkyy tässä Drupal-asennuksessa.

Ja eihän se näy. Mutta eivät näy YouTube-upotuksetkaan oletuksena tulevalla embed-koodilla, vaan pitää valita joku "vanha koodi". Sports Trackerissa mitään sellaista valintaa ei ole edes tarjolla.

No, annan tämän blogientryn näkyä tässä vähän aikaa, jos vaikka jostain löytyisi ratkaisu "ongelmaan".

Näytä koko kirjoitus