Infocrea blogi

Mitä seuraavaksi next mediassa? 2013-02-11T20:24:59+02:00

Viime viikolla TIVITin Next Media -tutkimusohjelma järjesti vuoden 2012 tulosseminaarin Finlandia-talolla.

Seminaaripäivän lopuksi ohjelman Focus Area Director, Sanoma Entertainment Oy:n tutkimusjohtaja Eskoensio Pipatti esitti näkemyksiä siitä, mihin suuntaan media-alan tutkimustoimintaa voitaisiin reivata tulevina vuosina:

Näytä koko kirjoitus

Avointa hallintoa nettiin vaikka tekniikka pykisi 2013-01-21T15:53:44+02:00

Viime viikon lopuksi perjantai-iltapäivänä oli tarkoitus striimata suorana nettiin VM:n "Avoin hallinto NYT" -työseminaari Hotelli Arthurin juhlasalista. Ministeriavausta ja vaikka mitä tärkeää & juhlavaa (ainakin salin puitteissa - siis tuota juhlavuutta).

Etukäteen olin varmistanut, että löytyy kiinteä striimiin riittävä nettiyhteys DHCP:llä eli kaiken piti olla ok. Paikalla sitten selvisi, että kiinteä ja DHCP kyllä, mutta lisäksi pitää antaa tunnus ja salasana. No sehän ei käyttämälläni Livestream Broadcasterilla onnistu.

Hiukka kiireellä - ministeri Virkkusen avaus pian alkamassa - Arthurin konferenssitukihenkilö lähti selvittämään käsin annettavia IP-osoitteita, että voisin ne Broadcasterin minimalistisin IO-keinoin tökötellä sille. IP-osoitesetti (DNS1 ja -2, subnet mask, gateway ja varsinaisia IP-osoitteita, tiedätte kyllä) löytyikin - mutta eipä lähtenyt yhteys niilläkään toimimaan.

Näytä koko kirjoitus

Yhdistystoimintavuosi alkaa hetkyilyllä 2013-01-06T17:43:23+02:00

Hetky eli Helsingin Tietojenkäsittely-yhdistys on Tietotekniikan liiton suurin jäsenyhdistys. Jäseniä yhdistyksessä on nykyisin noin 6000. Näistä yritysjäseniä on noin 240 ja opiskelijoita noin sata.

Tulin Hetkyn jäsenkokouksessa 13.12. valituksi Hetkyn johtokuntaan, ja vuoden 2013 johtokuna pitää maanantaina 7.1. ensimmäisen kokouksensa. Mielenkiintoista nähdä sisältäpäin näinkin suuren yhdistyksen toimintaa ja toivottavasti olla sitä myös kehittämässä esimerkiksi viestintäsaralla ajatellen niin perinteistä kuin sosiaalistakin mediaa. - Ideoita ja terveisiä saa lähettää.

Näytä koko kirjoitus

Open Knowledge Finland ry 2012-12-21T22:01:44+02:00

on perustettu; alla 3-tuntisen perustamiskokouksen 2,5-minuuttinen tiivistys:

- ja olin siellä dokumentoidusti minäkin, katso vaikka vastavalitun puheenjohtaja Petri Kolan pitelemää perustajajäsenten nimilistaa:

Oli muuten hyvä päätös vuoden aktiiviselle osuudelle. Parempi kuin maya-kalentereiden lupaama maailmanloppu.


Edit 22.12.2012 klo 9:22: Perustamiskokous koko 2 tunnin 47 minuutin pituudessaan: https://www.youtube.com/watch?v=w-wWlrgCDWU

Näytä koko kirjoitus

Vuoden viimeisiä videointeja 2012-12-20T15:13:16+02:00

Jäänyt näköjään omaan blogiin raportoimatta aika monta ihan mielenkiintoistakin tilaisuutta, joita olen ollut striimaamassa tai muuten videoimassa.

Sitten tuon edellisen tässä blogissa mainitun eli FinnONTOn päätösseminaarin (josta siis otin vain stillkuvaa äänellä elävöitettynä) striimasin TIEKEn, Suomen Internet-yhdistyksen, EFFIn, Suomen Standardoimisliiton ja IKI ry:n "Digitaalinen kirjallisuus. Nyt." -tilaisuuden 28. marraskuuta. Kannattaa tsekata videot ja/tai kalvot vielä näin lähes kuukautta myöhemminkin.

Joulukuun 11. päivän aamupäivä puolestaan meni seuratessa ja striimatessa valtiovarainministeriön ja Tieturin julkishallinnon edustajille tarkoitettua kokonaisarkkitehtuurin yleisesittely -koulutustilaisuutta Kuntatalolla.

Näytä koko kirjoitus

FinnONTOsta kuvia äänellä ja ilman 2012-11-27T16:08:02+02:00

Ehdin eilen aamupäivän kuunnella Otaniemessä remontissa olevan TKK:n päärakennuksen salissa E FinnONTO-hankesarjan päätösseminaaria "World Wide Web oli - Linked Open Data tuli".

Koska olin iltapäiväksi menossa striimaamaan Eteläranta 10:een, en kaivanut videokameraa esille vaan näpsin kuvia digipokkarilla ja innostuin ottamaan äänetkin talteen Zoom-audiotallentimella.

Aamupäivän esitykset olivat mielenkiintoisia. Eero Hyvösen avaus pisti FinnONTO-hankkeiden kymmenen vuoden historian runsaassa vartissa nippuun:

Näytä koko kirjoitus

9 to 5 - työn iloa? 2012-11-22T00:35:37+02:00

"Työkirjan" tekijöistä toinen eli Pekka Pohjakallio piti 21.11.2012 Sytyke ry:n syyskokousseminaarin avausesitelmän otsikolla "9 to 5" (yhdeksästä viiteen eli toimisto- tai luovan työn työaika).

Kun tuo videokamera on aina mukana, ja olin Pohjakallion aiheesta kuullut jo kaksi kertaa puhuvan (Digi.fi -tilaisuudessa 16.10. Teknologiateollisuusliitossa ja Redesigning 925 -hankkeen tuloksia esitelleessä päätösseminaarissa 29.10.) ja kirjakin on ostettu ja lähes luettu, niin kysyin josko esityksen videointi ja netittäminen on ok. Ja olihan se, joten kuvasin koko esityksen ns. yhden otoksen taktiikalla.

Kysyin siksi, että sekä Työkirja että Pekka Pohjakallion esitykset ovat olleet vallan mainiota luettavaa/kuunneltavaa. Ollaan nimittäin NIN toimisto/luovan työn tekemisen peruskysymysten äärellä. Ja sellaista työtähän lähestulkoon me kaikki teemme.

Näytä koko kirjoitus

Jollalta Sailfishia SLUSHissa 2012-11-21T14:55:48+02:00

Kasasin tiistai-iltana striimireppuni valmiiksi ja ajattelin, että striimaanpa keskiviikkona ns. ad hoc SLUSHin ensimmäisen päivän lehdistötilaisuuden, joka alkoi jo klo 9.

Olin paikan päällä yli puoli tuntia ennen sitä ja ehdin etsiä sähköllisen kuvauspaikan ja kokeilla, josko paikallinen 3G-yhteys toimisi edes jonkinasteisen striimin kuljettamiseen.

No eihän se toiminut, tai ainakin joku bitti oli poikittain välillä Saunalahti 3G - Telewellin 3GHSPA-modeemi - Telewell 3G-reititin - Livestream Broadcaster . Eikä toiminut myöskään SLUSHin wlan. Ja kiinteää nettiyhteyttä ei ollut lainkaan saatavilla. Että se siitä striimaamisesta.

Otin kuitenkin lehdistötilaisuuden ja aamupäivän "main stagen" esitykset kortille, ja kasasin kotikonttorille päästyäni aamupäivän odotetuimman firman eli Jollan esitykset samaan videoon lehdistötilaisuudesta ja main stagelta. Niin uskollisesti, että viimemainitussa mukana jopa CEO Marc Dillonin mikrofoniongelmat hänen aloittaessaan (lopulta) Sailfish OS:n esittelyn.

Näytä koko kirjoitus

Viestintäkasvatusta ja singulariteettia Humanismin toisena päivänä 2012-11-18T14:48:08+02:00

Kävin kuuntelemassa Humanismin päivien toisenkin päivän lounastaukoon asti.

Kuten eilenkin, kuvasin Canon PowerShot S95 -digipokkarilla esittäjiä ja heidän kalvojaan ja tallensin puheet Zoom H1 -digitallentimella. Ja rakensin kahdesta ict-alaa liippaavasta esityksestä Quickpreset, jotka "upotin" tuohon alle.

Näytä koko kirjoitus

Tekoälyä ja iso- & jokaveliä humanismin päivillä 2012-11-17T22:44:35+02:00

Kävin tänään XXXI Humanismin päivillä, kun aihe oli niinkin mielenkiintoinen kuin "Ihminen, kone ja tulevaisuus - Alan Turing 100 vuotta".

Pitkästä aikaa päätin kokeilla omaa QUICKpreseäni eli kevyttä & helppoa tapaa dokumentoida tilaisuus - vaikkapa siis seminaari esitelmineen - ns. audiovisuaalisesti pelkällä digipokkarilla tai kamerakännykällä ja digitaalisella äänitallentimella (tai älykännykällä, jossa on sekä kamera että audiotallennussovellus).

Alla selvimmin "omaan seuranta-alueeseeni" kuuluneet päivän esitykset upotettuina em. Quickpresestä sen antaman koodin avulla tähän blogaukseen: Pikkukuvista pääsee hyppelemään esittyksessä/äänessä niihin kohtiin, joiden kohdalla kuva on otettu. Tällä kertaa kuvien ja äänen synkkaus on tehty hieman  "ranteella". Eli synkkaus onnistuu 100-prosenttisesti, jos ensimmäinen kuva otetaan tasan samalla hetkellä kuin äänitys käynnistetään - ja nyt ei ole tehty ihan niin.

Näytä koko kirjoitus

Low Carbon Finland 2050 2012-11-13T00:13:11+02:00

Edellisessä blogauksessani ilmastonmuutos jo ehti tulla puheeksi. Ja tänään aiheeseen liittyvää asiaa tulikin jo tuutin täydeltä - eli osallistuin Finlandia-talolla pidettyyn VTT:n Low Carbon Finland 2050 -tutkimushankkeen lehdistötilaisuuteen ja sen päälle samaa aihetta käsitelleeseen seminaariin.

Tarkemmin aiheena oli hankkeessa kehitetyt kolme skenaariota Suomelle päästä vaikeaan mutta yhä pakollisemmalta tuntuvaan tavoitteeseen eli alentaa vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaastupäästöjä 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta.

Lehdistötilaisuudessa Helsingin Sanomien toimittaja kysyi tilaisuuden avanneelta VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuorelta provosoivan kysymyksen. Pääjohtaja vastasi pahemmin provosoitumatta:

Näytä koko kirjoitus

Joskus pitää yrittää katsella korkeampaa ja kauemmas 2012-11-10T13:15:15+02:00

Edelliseen blogahdukseeni pari päivää sitten tulin upottaneeksi livestriimaamani TIVIT Foresight 2012 "Systemic Transforrmations"in toisen keynoten, ETLAn Petri Rouvisen esityksen "Digitalization causing systemic changes widely in society". Kannattaa katsoa ja/tai lukea se Rouvisen, Matti Lehden ja Pekka Ylä-Anttilan kirja "Suuri hämmennys" (ETLA 2012), jonka siis voi imuroida luettavakseen ETLAn nettisivuilta ihan ilmaiseksikin.

Kirjassa - ja Rouvisen TIVIT-keynotessa - on hyvin tiivistetty digitalisaation ja internetin aikaansaama teknologisen ja taloudellisen muutoksen... no, valtavuus. Jota valtavuutta Rouvinen TIVIT Foresightissa epäili yleisönsä näkevän, koska ovat sitä liian lähellä, sitä itse tekemässä.

Näytä koko kirjoitus

TIVIT Foresight -seminaari "Systemic Transformations" 2012-11-07T21:59:13+02:00

Tämä päivä - siis 7.11.2012 - meni Finlandia-talolla käsi tiukasti kamerajalustan kahvassa kiinni: striimasin lähes suorana eli vain noin 50 sekuntia reaaliajasta jäljesssä TIVITin 5:nnen Foresight-seminaarin kaikki esitykset. Linkki striimeihin löytyy tuolta linkatulta Tivitin sivulta.

Tähän blogiin upotan vain toisen keynote-esityksen, ETLAn Petri Rouvisen "Digitalization causing systemic changes widely in society":

Loput löytyvät tosiaan tuolta: https://new.livestream.com/Infocrea-fi/Foresight-2012-11-07

Näytä koko kirjoitus

Toinen blogauksesta blogahdus lyhyen ajan sisällä 2012-11-03T13:46:43+02:00

Tällä kertaa käytän Ville Tolvasen eilistä blogausta, josta lainaan tämän verran:

Viisi vuotta sitten tekeminen oli vielä vaativaa. Aika kallista. Nyt koko homman voisi tehdä vaikka yhdellä puhelimella. Silti suomalaisen yrityksen viestintä integroituu ainoastaan keräämällä se muovikassiin. Vuosikertomukset, vastuuraportit, esitteet, esitykset ja presentaatiot. Paljon vaivaa kassitolkulla. Kokemuksellisesti varsin köykäistä.

Tarkoitti, että yhdellä puhelimella voi toteuttaa firman monimediakanavan. Käy lukemassa koko juttu.

Kommentoin tuohon blogaukseen, että yritys voi ottaa tuntumaa crossmediakanava-ajatteluun varsin helposti ja ad hoc antamalla jollekin asiakasseminaarille tms. valmiille tapahtumalle lisäarvoa sen videostriimauksella.

Näytä koko kirjoitus

Pikaisesti WÄRK:käsin lauantaina videon... 2012-10-22T19:25:33+03:00

...WÄRK:fest-tapahtumasta Kaapelitehtaalta.

Oli mainio tapahtuma senkin vähän pohjalta, mitä itse käsivaralta ja ilman langattomia tai muitakaan ulkoisia mikrofoneja Canon XA10:n pienen lcd-näytön kautta katselin. Eli kävelin tilaisuuden läpi 14-16 maissa, ja otin videokameran kortille  62 otosta, 1,8 gigatavua Canonin 1920 x 1080  pikselin kuvaa. Tarkoittaa yhteensä noin 38,5 minuuttia elävää kuvaa ja meluisaa ääntä. "Editoin" nitä sen verran, että pistin otosten väliin ikkunoita aukovat siirtymät.

Näytä koko kirjoitus